Zee museum

Wat is een jachtmakelaar?

Geplaatst op

Wanneer iemand interesse heeft om een boot te kopen of verkopen wordt er meestal contact opgenomen met een jachtmakelaar. Dit doen ze voornamelijk om een ervaren persoon bij te hebben die alles tot in het puntje zal regelen en begeleiden. Wil je een boot verkopen? Maar weet je niet precies wat ze doen, lees dan verder.

Het beroep

Een jachtmakelaar is iemand die gespecialiseerd is in het kopen en verkopen van motorische- en zeilboten. Je kan het beroep vergelijken met een woningmakelaar, alleen dan voor boten. Een jachtmakelaar is hierbij een tussenpersoon tussen de koper en verkoper, die verschillende werkzaamheden uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het taxeren van de desbetreffende boot, advies geven en ze doen de aankoop- en verkoopbegeleiding.

Omdat een boot heel anders is dan een auto of een huis is er veel kennis van de maritieme sector nodig. Ook beschikken jachtmakelaars meestal over financiële kennis waarbij ze advies kunnen geven, dit is voornamelijk omdat het bij boten om substantiële bedragen gaat.

Hoe word je een jachtmakelaar?

De meest voorkomende opleiding die wordt gevolgd is de HBO opleiding Vastgoed en Makelaardij. Jachtmakelaar is tegenwoordig een vrijgegeven beroep, iedereen kan zich in principe zo noemen. Om de kwaliteit van de makelaars te bewaken heeft de European Maritime Certification Institute (EMCI) een certificering gemaakt waar de aangesloten jachtmakelaars aan moet voldoen. EMCI heeft ook een eigen opleidingen die beschikbaar zijn als online zelfstudie, dagopleiding of een interne opleiding bij een gecertificeerde jachtmakelaar. Om deze certificering te behalen wordt je getoetst op een aantal onderdelen waaronder een theorie- en praktijkexamen. Alle EMCI gecertificeerde jacktmakelaar zijn verplicht om hun kennis en vaardigheden jaarlijks bij te houden en om zich aan alle regels en procedures te houden.

Competenties van een jachtmakelaar

Een jachtmakelaar moet over enkele competenties beschikken om succesvol te zijn. Een jachtmakelaar moet onder andere een vertrouwenspersoon zijn van een klant en je moet ze op een professionele manier kunnen adviseren. Verder moet een jachtmakelaar goede commerciële inzichten en communicatieve vaardigheden hebben, je bent immers constant aan het onderhandelen en praten met meerdere partijen. Een goed inzicht in de huidige markt om een sterk onderbouwde prijsindicatie te geven is ook een must, er moeten overal voelsprieten uitstaan om op de hoogte te blijven.

Gerelateerde berichten

Boottransport uitbesteden

Varen kan natuurlijk overal, maar de boot op plek van bestemming krijgen kan nog wel eens lastig zijn. Wist u dat u uw boottransport ook kunt laten...

Lees meer

Museum Nederland Musee Lalique is er voor jou

Ben je op zoek naar een museum waar je vermaakt wordt? Benader dan museum Nederland Musee Lalique Ben je op zoek naar een museum Nederland? Bij Musee...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden